Your cart
Close Alternative Icon

Gallery

Beach House

Beach House

This summer a lot of the work we did was on this lovely project for Eklego Design Studio.

Hedayat and the client, Fatma Ghaly, worked closely together to create this summer home.

A space design catered to a unique sustainable concept for a family who were happy to lighten their environmental footprints and embrace sustainable interior design. When we were approached to design this house by the Mediterranean Sea, we decided to approach it from a sustainable angle capitalising on an age-old Alexandrian technique of hand poured terrazzo floors. We were very lucky to be working with clients who were encouraging and eager to experiment with different materials. The idea of a house based on local and sustainable materials intrigued them as much as it inspired us.

Richly patterned ‘balat’ tiles from Nile Co adorned the walls of the bathrooms. Most of the furniture was selected or designed in keeping with a local sustainable ethos. Eklego’s reclaimed bed is in keeping with the idea of recycling. All the fabrics in the house were sourced from Jam by Hedayat as well as Inca, two companies which design and stock fabrics inspired by Egypt, its history and surroundings.

The most appealing, inviting spaces are adapted to the client’s unique identity, creating a space that’s a reflection of them and their preference. The design is inspired by the family's lifestyle, we worked directly with the client to map out their holiday home around their passion of supporting local artists and craftsmanship, so we built an exclusive 811 m2 place overlooking the beach of Diplo, a destination that combines luxury and comfort through an eco-friendly design. Going back to age old local Alexandrian tradition the whole house flooring features a hand laid local terrazzo, poured in a continuous zigzag pattern with copper inlays, creating a shabby chic look, which is further reinforced by the copper drum light at the entrance with the zig-zag pattern by Jam By Hedayat.. Reclaimed stained glass windows were up-cycled as decorative mirrors giving them a new purpose, bringing new energy to traditional form of glass, while the outdoor area is graced by a four-meter custom made dining table built around a reclaimed piece of carved wood owned by Fatma’s mother, Azza Fahmy. The geometric lights by Randa Fahmy drakes the bar beautifully which in turn houses an outdoor bread/pizza oven creating an outdoor kitchen, for an open flame cooking experience.

To convey the feeling of an outdoor shabby chic, look even more, throw pillows and rugs entirely from recycled plastic bottles by Weaver green were scattered around the space. Taking advantage of Egypt’s sun’s energy to light up the home naturally, hand painted glass circles by Walid Onsy were positioned to pierce the ceiling of the house and adding saving energy to light up the place and absorb the most sun, minimising the need for electrical lighting. All of the living spaces, indoor and outdoor, capitalise on the natural breeze and gentle swirling fans with no air-conditioning units added.

Decorating the main wall of the master bedroom with geometric palm midribs panels, a material which is currently being developed as a local alternative to wood, is testimony to the couple’s passion for Egypt, its materials, artists and artisans, creating the perfect balance of textures and giving the room a rich and pure essence, reflecting a connection towards nature, much like most of the house.

Continue reading

Victorian Lion House

Victorian Lion House

 

On the ground floor, attention was paid to open up the spaces to allow for more light to flood in the multi-functional rooms. An extension was added to allow for a larger family room as well as a new office. The extension was built with one wall made of glass bi-fold doors to allow a maximum of light in to the room as well as extending the living space to the outdoor area. 

On the first floor, all bedrooms were re-assigned, old carpet replaced by the original wooden floors and an extra bathroom added. The master bedroom on the top floor, also saw its carpeted floor removed to return to the wooden floors and wallpaper was added throughout the house and stairs. 

In the basement the large open space was divided in two, to create an additional guest bedroom and a utility / storage room. 

Images by Yehia al Alaily

Continue reading

Battersea Family Apartment

Battersea Family Apartment

The clients are an international well-travelled family who wanted a home in England, where they spend a big part of the year. This apartment had to suit a family of five who like to entertain.

The large open plan living – kitchen space, was divided in clear sectors to accommodate different functions. A living space, with deep comfortable sofas, the newest AV technology for entertainment and a beautiful view out on the park.

The dining table was revived and will extend to sit 10 people comfortably whilst the bespoke wall units surrounding the side unit offer much needed storage space.

The bedrooms were designed to meet the requirements of the two brothers sharing a room, the student who has recently started her design courses in London and the owners wanted a master bedroom in which can retreat and relax in peace and quiet.

Images by Yehia El Alaily

Continue reading

Mediterranean Summer House

Mediterranean Summer House


For this Mediterranean summer retreat, my focus was on putting together an interior design scheme both in terms of function and aesthetics, which reflects its location.  I capitalised on the craftsmanship of the surrounding areas, emphasising the magnificent views surrounding the house, and ensuring spatial functionality to accommodate the number of people occupying this project.

In this summer home, we made sure to make the most of the gorgeous weather with an outdoor dining room, sunken bar, comfortable furniture and an indoor kitchen built in proximity to the outdoor area for ease of operations. The house is divided into six bedrooms with en-suite bathrooms and ample communal space so there is enough outdoor space to be social or just sit back quietly with a book.

Images by Faouzi Massraly

Continue reading

Battersea Park Apartment

Battersea Park Apartment

This autumn we worked on an apartment for O&T Property Solutions. The brief was to furnish and decorate this apartment so it could be put on the market to be let. The apartment was to give a luxurious feel in a style that was neutral so it could suit any potential tenants.

Images by Yehia El Alaily

Continue reading

Fulham Town House Apartment

Fulham Town House Apartment

This international family of five, wanted to upgrade their Chelsea apartment and create a warm, cosy, functional home away from home environment.

The living room was wallpapered with a textured wallpaper to create a warm wall. A bespoke back lit TV unit was created with storage for all AV equipment to be kept out of sight but movable to allow for easy access for plugging in new additions.

A large snugly sofa was handmade by Jam Space for the family to gather on, complemented with a chaise longue from to add extra seating and a wonderful place to lounge whilst enjoying the views of the garden.  The colour scheme for this room was based on a much-loved carpet that the clients already owned.

Images by Yehia al Alaily

Continue reading

40 West - Show Homes - Urban Chic

40 West - Show Homes - Urban Chic
Continue reading

40 West - Show Homes - Natural Zen

40 West - Show Homes  - Natural Zen

FORTY WEST SHOWHOUSE | COMMERCIAL
Eklego Design
BRIEF
Hedayat led her team at Eklego Design in working on the Interior architecture and design of 180 apartments in a high-end luxury development in the west (capital) of Cairo.
PROJECT SCOPE: Developed interior layouts with architectural firm Machado and Silvetti. Developed three distinct styles which were applied in the details, finishes and furnishings. Natural Zen, Modern Islamic and Urban Chic.

Natural Zen was created for the young professional couple with a passion for modern design. White and grey dominated the paint and finishes palette while horizontal lines were utilised as the main pattern for the details. Dark wooden floors were utilised throughout the apartment reinforcing the Zen feel of the spaces. Grooved marble fireplaces , built-in slatted privacy screens and rough natural finishes were employed to create a tranquil warm space. 

2014 International Design and Architecture Awards Winner, Commercial Residence Project: Forty West Apartments
2013 Zimmer+Rohde Interior Contract Awards Winner, Residential Design Project: Forty West Apartments

Continue reading

40 West - Show Homes - Modern Islamic

40 West - Show Homes - Modern Islamic
FORTY WEST SHOWHOUSE | COMMERCIAL
Eklego Design
BRIEF
Hedayat led her team at Eklego Design in working on the Interior architecture and design of 180 apartments in a high-end luxury development in the west (capital) of Cairo.
PROJECT SCOPE: Developed interior layouts with architectural firm Machado and Silvetti. Developed three distinct styles which were applied in the details, finishes and furnishings. Natural Zen, Modern Islamic and Urban Chic.

Modern Islamic was geared towards the more eclectic, well travelled family. Intricate Islamic patterns were scaled into a larger format and applied to laser cut patterns in marble on the fireplace, in the bathroom finishes and on feature walls. The woodwork of the closets and privacy screen were also crafted into the same pattern to create harmony with the space. Light greige polished marble floors were utilised in the reception and hallways while whitewashed wooden floors were specified for the bedrooms rendering the apartment a cool expansive feel.

2014 International Design and Architecture Awards Winner, Commercial Residence Project: Forty West Apartments
2013 Zimmer+Rohde Interior Contract Awards Winner, Residential Design Project: Forty West Apartments
Continue reading

Restaurant Aperitivo

Restaurant Aperitivo
BAR & RESTAURANT APERITIVO | COMMERCIAL
Eklego Design
BRIEF
Hedayat and her team at Eklego Design worked closely with the owners of La Bodega’s new restaurant Aperitivo, to create a space that revives the glamorous era of 1930’s Cairo. The challenge was to bring the concept to life through the design in a way that highlights the opulence and style of that period, while making it a contemporary space that is timeless.
The design emphasises the rich art deco architecture of the Baehler Building, built in 1929.  Floor to ceiling dark walnut cabinetry lines the walls while opulent crystal chandeliers (sourced by the client) were hung in clusters emphasising the magnificent high ceilings of the space. Continue reading
  • Page 1 of 2